Bloggintresserade

tisdag 1 juli 2014

Carl och Karin Larsson.

Hej på er alla vänner!

Vårt första stopp på resan till Gävle var i Hallsberg. Varför nu detta då, där finns väl inget att se.......
Jo minsann det finns det. För er som inte vet det så är Carl Larssons fru Karin från den platsen. Det har även varit en stor järnvägsknut i många år, det vet ni nog.I det här huset på Storgatan 1 bodde Karin och hennes familj. Hennes far hette Adolf Bergöö. Huset som han  byggde  stod färdigt 1889

 


Nu är det ett byggnadsminne. Det är olika utställningar där varje år. 
Gå gärna in och kika på programmet.
Årets utställning heter De mina. och handlar om Karin och Carls familj.
 
På väggarna i Bergöös lägenhet finns det vackra målningar av Carl.Ur deras vardags liv.

 Tänk att få ha så fina tapeter.
 

Mannen på bilden är Karins far Adolf.


Huset har många fina arbetade detaljer i sin inredning. Den öppna spisen och träsnidade trappräcket är så vackert och den fina Musikläktaren i en av salarna.Karin är mest känd som textilkonstnär men hon målade också tavlor. Den här är målad av henne.

Här är två bilder från utställningen om De mina.
Klänningen som Karin bar då Carl målade av henne, bild på tavlan i bakgrunden.
Är man inte intresserad av detta så finns det flera utställningar att titta på. Eftersom Hallsberg varit en stor järnvägsknut finns det utställning om dess historia och en liten modelljärnvägs anläggning under uppbyggnad.


Jag tycker verkligen att det är värt en avstickare och paus på någon timme.Det var ett stopp på vägen till Gävle.Få se vad som blir nästa stopp.
Nu önskar jag er en fin vecka med mycket sommarkänsla.
Kram Meta

8 kommentarer:

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Hallsberg är något man passerar, jag har aldrig varit av tåget där utom vid byte. Så fin utställning, det var en jättevacker klänning. Och den tavlan minns man.
Kramar/AM

Felix sa...

På det viset... Du har farit förbi här i närheten. Jag har tänkt att åka och se årets sommarutställning på Bergööska huset i Hallsberg. Kul att se bilder därifrån! Det är verkligen en liten pärla. Jag har varit där många gånger på sommarutställningarna. Ett tag hade jag tänkt att åka dit i dag, men det blev inte så. Tänk om vi hade mötts där...

Sommarhälsningar
Elisabet

Cat sa...

Hmm, det där var ett sevärt turistmål - men tyvärr inte längs våra normala vägar :o Vi är numera sällan (läs aldrig) norr om Stockholm, vi åker hellre söderut.
Ha de gott. Kram, Catarina

Veronica sa...

Fascinerande att målningarna på väggarna är bevarade!? Häftigt :D
Jag förstår att ni njöt hos underbara Anna-Karin. Det är makalöst fint där och den där Irisen kommenterade jag oxå på hennes inlägg! Sååå otroligt vacker. Lyckliga du ;)

Kram och ha det gott!

Marit sa...

Wow så flott, der skulle jeg gjerne vært å sett alle de fine detaljene og følt stemningen.
Takk for en fin bilde tur Meta.

Maritklem.

Katta sa...

Trevligt! Karin var ju en otrolig förebild på 1800-talet som både hann med att utbilda sig, vara konstnär, ta hand om familj och dessutom åkte hon till Paris för att utveckla sig (på den tiden liksom) imponerande. Kram Katta

stardust sa...

Long time, no see! I'm slowly back to blog-shpere. Thank you for the introduction of Carl and Karin Larsson, their paintings and wonderful house.

Yoko

lavendia sa...

Det visste jag inte. I Hallsberg finns/fanns simgymnasium, så där har vi varit några ggr. Men då blev det bara Alle´skolan som fick besök.