Bloggintresserade

söndag 3 juni 2012

Resa genom norra Skottland.

 Skottland är ett otroligt vackert land att resa i. Från stad till landsbygd med dalar och höga berg, massor av slott både som ruin och bebodda att kika in i. Parker med ovanliga blommor och träd. Även den fria naturen bjöd på många vackra upplevelser. När vi var där fanns det inte så mycket blommor som det brukar för även här har det varit kallt och massor av regn i vår, så allt var senare än vanligt.
 


 Jag fascinerades av alla dessa höga berg med snö.


 

 Det bruna som ni ser på marken det är ljung som är alldelens lila på hösten.


 På västra sidan av Skottland är det varmare för att Golfströmmen drar förbi. Här kan man hitta lite ovanliga växter och vi kunde se att det blommade mer av allt även Rhododendron var mer utslagna i parker och i trädgårdar och med lite större knoppar efter vägarna

 
Här har vi fotat ett träd som vi inte alls vet vad det heter men det såg häftigt ut tyckte vi.
 På den vänstra bilden måste det nog vara någon sorts av iris som sticker upp med de randiga bladen.(vill ha)

Många hus hade pampiga entre´er med grindar och murar runt tomten.
 Den vänstra bilden är ett känt slott i ruin som ligger otroligt vackert vid vattnet. Slottet heter
Urquhart  Castle
 Det här lite mindre slottet var vi in i och fotade lite, bara i kommersiellt syfte annars fick vi inte fota. Min man ska ha det till jobbet och visa
till ev. kommande resa till Skottland med resebyrån
 I det här slottet bor det folk på vintern. Det måste vara kallt tror vi för vi såg inte många element till uppvärmning. Men det fanns ju öppna spisar. Till skillnad från många slott vi besökt så var detta trevligt och mer personligt, förmodligen för att här bor folk.

"vardagsrum"  sovrum och matsal.


Köket fanns tidigare i källaren med alla gamla kokkärl och förvaringskrukor.
Det kan inte varit lätt att vara köksa på den tiden. 
Det moderna köket fanns på samma våningsplan som matsalen, där fanns allt som man behöver av maskiner i ett kök och även denna handdukstork.

Utanför slottet fanns två vackra parker, en med en labyrint av buskbom och vackra gångar med träd runtom. Här var det heller inte så mycket blommor utan mest grön växter.
  Kastanjen hade stora fina blommor.

 


 Baksidan på slottet hade en stor park med buskar och planteringar av många olika växter i fina raka rabatter med gångar emellan. 

Här fanns lite konst efter muren mot infarten.

Den här stora Rhododendronbusken fanns här.
Den här muren är en gammal järnvägsbro som gick alldelens bredvid ett fint litet slott som var i privat ägo och inte kunde besökas. Det här är en dimmig bild på ett stort slott vi såg efter vägen.


 
På vår resa blev vi så fascinerade av alla telefon kiosker som stod överallt. I varje liten by och på fjällen så fanns dom. Funderade lite över hur långt de har kommit med mobiltelefonin här. finns den tro?Avslutningsbilden är en lång sträcka med Ginst, det var åxå en vanlig gul växt efter vägarna.
Våren bjuder på gula blommor och hösten på lila ljung.


Resehälsning från Meta.

Inga kommentarer: