Bloggintresserade

onsdag 20 november 2013

Julbrödbak

Hej alla fina vänner!

Känns lite konstigt att det snart är första advent och jag skall börja förbereda inför julen. Måste nog vara för att det är så varmt och det regnar istället för snö.


Idag har första steget mot julen tagits. Här har bakats julbröd.
Barnen har aldrig gillat vörtbröd så vi fick hitta nåt annat som var bara för julen. Då dök det här upp. "Hälsobröd" Hos oss allmänt kallat "pepparkaksbröd".

Det ska vara lätt och gå fort tycker jag.Bara att blanda ihop.
Det här brödet är ett sånt.





 Receptet är så här.

6 dl. Socker
3 dl sirap
1½ dl lingonsylt.

 2 msk kanel 
2 msk. nejlikor.             Jag tar malda kryddor.
2 msk ingefära.
3 tsk bikarbonat    (Eller 6 tsk bakpulver, då blir brödet ljusare)
6 dl filmjölk
6dl mjölk
1½ l rågmjöl       ( grovt eller fint går lika bra)
7½ dl. grahamsmjöl
3 dl vetemjöl.

Blanda socker,sirap lingonsylt bikarbonat och kryddorna.
Tillsätt filmjölk och mjölk. Rör i de olika mjölsorterna.
 Häll smeten i smord och bröad långpanna.
Grädda i 175 grader ca. 1 tim. och 10 min.
Stjälp upp och dela till limpor.

Lycka till

Idag skulle man nog inte säga hälsobröd om detta, med tanke på allt socker som är i.
Brödet passar till framför allt te, med ost och en god marmelad.Ett måste till risgrynsgröten hos oss.
Har testat med att byta ut mjölken mot mjölkfria varor 
(havremjölk och Alpro youghurt)det blev lika gott som vårt.

Obs, Receptet är anpassat efter långpanna till 60cm spisar.! 



Nu hamnar det i frysen till advent och jul.



Det var allt från mig idag
Ha en skön dag
kram Meta

3 kommentarer:

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Såna där bara och röra ihop recept gillar jag på bröd, låter gott med kryddorna. Och grattis till ett bra täck-köp.
Kramar
AnnaMaria

Törnrosa sa...

Mmm, det där lät gott. Och skönt slippa knåda och dona. Jag gillar "hälla-ihop"-bröd.
Hej från Törnrosa

Inger sa...

Säkert gott men kanske inte så nyttigt, beror på vad man jämför med. Hembakt är ändå hembakt.
Kram