Jag lovade ju att det skulle komma lite mer om orten Torsång där vi har bott i 21 år.
Håll i er här kommer mycket text.
Torsång var en stor och betydande ort långt tillbaka i tiden Falun som idag är en stor stad var då fäbodvall till Torsångs bönder.
Här har det funnits gruvor för både malm och koppar.Närheten till alla vattendrag för transporter av både folk och malm och timmer har gjort att det tidigt fanns bebyggelse av olika slag, redan på stenåldern.
Kyrkan är en mycket gammal byggnad. (Det kan ha funnits en kyrka av trä tidigare) Torsångs församling bildades strax efter vikingatidens slut. Det finns en bild av Olav den helige på den västra gaveln som tyder på detta.Eftersom det gick pilgrimsvandringar norrut mot Nidaros (Trondheim) Så är detta mycket troligt.
Här kan ha funnits en mindre stenkyrka innan denna som byggdes på 1400 talet.
Predikstolen är från 1624.
1795 plockades den ner. 1912 sattes den tillbaka vid den stora renoveringen. den hade förvarats i Ornäs och var helt felfri.
1804 gjordes det ett fönster i altartavlan. det var en man vid namn Johan som tyckte att kyrkan var så mörk och dyster. Kyrkoherden tyckte det var ett bra förslag.
Kyrkklockan var viktig så även klockaren. Där ringdes med olika antal slag för varje by om det brann eller Om fienden var i antågande,dödsfall och till gudstjänst.
Gustaf Wasa jagades och härjade lite varstans i Sverige på sin tid. Så även här i Torsång. Här gick han genom isen vid Runns utlopp i Lillälven Han blir räddad och förd in i värmen i färjevaktarens stuga. Sedan förs han vidare till Ornäs Den historien känner ni väl till hur han flydde ut via hemlighuset........
Skiljestället där stången syns |
Flottningen, med ett stort skiljeställe just i Torsång. Det behövdes mycket trä till alla gruvor och brytningen där.
Just i Torsång blev det ett centrum för träkolshandeln.Det behövdes mycket till gruvbrytningen.Timmer forslades via Dalälven redan på 1600 talet. Vid sammanflödet med Runn i Torsång gjordes det möjligt att skilja det som skulle huggas till gruvved och det andra som transporterades på båtar via Runn till Tisken.
Det flottades timmer i Dalälven i 3½ sekel innan timmerbilarna tog över.
Ett transportmedel som också var viktigt i Dalälven var Ångbåten.
Det fanns ett tiotal båtar som än i dag finns kvar i privat ägo.Några går turer på älven och sjön så man kan få åka med.
I spåren av allt timmer kom även det att byggas flera bysågar och kvarnar runt sjön och Torsång.
Under andra världskriget börjades det även att göras skinnprodukter. Svenska armens vita pälsar är gjorda i Räfstylla intill Torsång. En välkänd ryggsäckstillverkare kommer också från Torsång nämligen Haglöfs.
Wiktor Haglöf sydde den första ryggsäcken samtidigt som det stora kriget bröt ut.och så har det bara rullat på som man säger.
Lånat av Eva-Mari "Solstrimmor"från Falun. |
Haglunds var ett av de första företagen som sålde fröer på postorder med framgång. Det höll på till början av 1950 talet.
Det finns en pelargon som heter Torsångspelargonen och den kommer från dom. Den nuvarande ägaren Christer och sonen Anders Haglund vårdar sitt yrke väl.
Att fira midsommar i Torsång är nåt speciellt.
Det är mycket folk 10 tusen är inte alls ovanligt.TV har varit där och det gör ju att det har en plats på midsommarkartan i Sverige.
Lånat ur boken "Kopparbergets Modersocken". |
De startade 1939 i liten skala som sedan har vuxit för varje år. Man samlas på en gård längre bort efter älven, klär kransar och girlangen. Sedan ror man i roddbåtar med spelmän ner till hembygdsgården där stången kläs och hissas.
Före dom åker en lång rad med ångbåtar i parad och tutar.
Det är en upplevelse.
Hembygdsgården är en fin plats att vara på den ligger med vatten runt om sig med bara en smal landremsa där vägen går.
Jag avslutar det här med lite bilder från den.
Det var en lång berättelse och det finns ännu mer att skriva om Torsång och dess omgivningar.
Är ni intresserad så kan ni läsa boken
Det är en mycket intressant bok.
Handlar inte bara om Torsång .
Det var allt för idag
Ha en fin dag
Kram Meta
2 kommentarer:
Tänk att jag har beundrat Eva-Maris Torsångspelargon flera gånger på hennes blogg, den är så vacker. Undrar om man kan få tag i fröer?
Ha det fint!
Kram Eva
Vilken fin ambassadör för Torsång du är! Nu fick jag veta saker som jag inte visste, trots släkten där.
Det är en vacker bygd.
Kramar från Eva-Mari
Skicka en kommentar