Bloggintresserade

måndag 8 juni 2015

Syrentid!

Hej alla vänner som kikar in här!

Ja då var det en ny vecka. Lite sol lite regn och lite blåst. Som vanligt kan jag säga. När det regnade som mest var jag hemma i lägenheten och fixade lite syrensaft och bakade bullar. Det går åt mycket här på kolonin. Man kan tro att vi lever på fika, så är inte fallet.

Syrener ja. 
Det är så vackert nu här på kolonin med massor av syrener som just har slagit ut. "Bondsyrenen" är först ut. Den har nästan blommat över hos en del.



Det är den jag gör saften på. Har märkt att den smakar mest och bäst.

Jag har 15 klasar som jag klipper bort grenarna på.
1 liter vatten.
10 dl. socker.
1 citron i skivor.
2,5 ml. citronsyra.
Koka upp vatten och socker, tillsätt citronsyran och häll över blommor och citronen.
Låt det stå kallt i 4 dygn.
Sila av och häll på flaskor.

Svårare än så var det inte. Värt att prova. Det är läskande och gott i sommartid. Tänkte späda det med lite vitt vin i år få se hur det blir.
 
Nu har även de vita börjat slå ut. Så vackra de är. Doftar så gott. man blir nästan yr.


 






 



De har så vackra knoppar tycker jag och är nästan som en gräddbakelse när de slagit ut. 

 

Hos min granne  är syrenerna väldigt höga. de är högre än vårt hus. Skulle hon kapa ner dom skulle de bli finare och tätare. Nu sitter blommorna ända uppe i toppen.
 

Det är en ädelsyren och den är mörkt violett.Väldigt snygg färg. Ni ser den är gammal med mossa på grenarna






Jag har en egen bakelse som ännu bara är i knopp. Men jag lovar ni ska få se den när den blommar.




Det var en försommar hälsning från mig.
Jag sitter faktiskt ute på min veranda och skriver. Precis så som jag har drömt om i flera år att få göra.
Kram Meta

14 kommentarer:

Tittis trädgård sa...

Härligt det låter att sitta på verandan och skriva. Förstår att du njuter av allt det vackra. Syrener är underbara/ Titti

Solstrimmor sa...

Måste ut och fota lite i "min" trädgård! Den börjar bli så försommarfin! Syrensaft har jag aldrig gjort, inte heller smakat... spännande!

Ha en solig? tisdag!
Kramar från Eva-Mari

lavendia sa...

Syrensaft var något nytt för mig. Bra att du skrev receptet. Just nu blommar de som bäst. Vet inte om jag nänns ta av dem. Vi har flera sorter, men inte så mycket blommor av varje. / Britt

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Syréner är underbara! Vilka härliga du visar bilder på. Men så spännande det låter med syrensaften. Det måste jag bara prova på att göra! Men du, blev lite nyfiken när du sa att du minns att du kastat snöboll på Dundret på midsommarafton när du var liten…. Jag bodde i Gällivare när jag var liten under ett par år och minns speciellt en juni när det först var minusgrader på skolavslutningen och sen snöade det…. Kanske var samma år :-)

Kram

Cat sa...

Helt underbart att sitta på verandan att skriva. Fina syrener har ni fått, våra har redan blommat över :-( det gick väldigt fort i år.
Ha de gott. Kram, Catarina

Snäckskalsdalen. sa...

Älskar syrener och nånstans i mina samlingar har jag ett stort reportage om olika sorter, från nån amerikansk tidning, men nu när jag ser dina fina bilder skulle jag lika gärna kunna göra mig av med mitt gamla klipp!
Agneta kram

Sofia sa...

Den där saften lät spännande...men våra
har nästan blommat över redan! I alla fall
så är de väldigt fula av all blåst och regn.. =(
Kram kram
Sofia

Hajan sa...

Nu kommer jag att säga något jag får säga ofta i era bloggar. Det har jag aldrig hört talas om att man kan göra Syren-saft,
Så spännande Du har ju gjort det förr. förstår jag.

lycka till med vinet till syrensaften.

Mejrams! sa...

Så många fina syrener du har. Här har jag bara en som påminner om din gamla mörklila syren. Den hade också bara blommor i topparna och jag har klippt den under tre års tid och nu börjar den komma fint igen. Tyckte det var lite drastiskt att klippa allt på en gång, så jag la upp det på tre år istället. Kram Merja

lenaiwales sa...

Syrener är avslutning i skolan och sommar! Underbara bilder!
Ha det bra!

lisashus sa...

Vilken härlig tid det är med alla syrener! Mina lila börjar lida mot sitt slut, men de vita, dubbla är lite senare så de är kvar. Ser att du har likadana.
Din "bakelse" ser jag fram emot med spänning! Det finns ju så många vackra och annorlunda syréner numera.
Saften har jag aldrig testat, men den verkar spännande! Tack för tipset! Själv siktar jag nog in mej på fläderblomssaften, men det lär nog dröja ännu.
Kram
Lisa

Inger Marie sa...

Flott syrinblomstring hos deg:)
Mine er på hell nå,bare den hvir og den aller mørkeste i blomst nå.
Saft på syrin har jag aldri smakt,men det høres godt ut:)
Fin kveld til deg:)

Annika Christensen sa...

Mmm känner doften ända hit. Här är de nästan över så jag väntar på min palibin. Låter snyggt med snöreva till luktärtor. Känner att jag skulle vilja ha några till.
Allt gott
Annika

Charlotta sa...

Det doftar ända hit. :)) Älskar doften av syren.