Bloggintresserade

onsdag 14 oktober 2015

Höst Aster

Hej alla vänner!

Det finns blommor som man gillar eller inte gillar. För mig har det ändrats med åren och med det jag har på min koloni. Kanske både av inspirationen från grannar och från er på bloggen. 
 

En sån blomma är 
Höst Astern.
Men bina gillar då den alltid.Här på kolonin har jag upptäckt att det finns många olika sorter.
För mig fanns det bara en som jag minns att min mamma hade i vår trädgård. Den var spretig och ljusblå nästan alltid mjöldagg på den.
Höstaster ska jag aldrig ha, har jag sagt.
 


Men det är så att jag har ändrat mig rejält.

Alla de fina exemplaren jag har sett hos grannarna på koloni har förvandlats till ett "jag vill ha".

Nu har jag nog samlat ihop en planta av alla sorterna tror jag. 
Den rosa och vinröda är de sista jag har fått i år. 
 
Jag har en sort som är blå och låg. 
Den står bakom en rosa ros det är fint när de mesta är bortklippt i landet.Det måste nog bli fler låga skulle jag tycka, kanske i andra färger då
Det finns en färg till som jag inte får att blomma hos mig och det är den vita.Den är senare än de andra fick jag veta. Måste leta om det finns andra sorter av den vita så kanske jag kan hitta en som blommar tidigare och jag kan ha.( min tomt är så mörk och solfattig på hösten)

Den enda vita som blommar här är skogsastern Årets perenn är den ju.
De lyser upp den mörka jorden i mina rabatter när jag klipper ner de vissna perennerna. Allt som gör mig glad vill jag ha där.


Önskar er alla en härlig fin och solig mitt i vecka
Kram Meta


12 kommentarer:

Solstrimmor sa...

Förvildade lilablå höstaster hade jag ett helt fält av där jag bodde tidigare. De blommade rikligt och fanns där redan när vi flyttade dit. De var så tacksamma att ta in på hösten, stod i vas hur länge som helst.

Maja river inte huset när jag är borta, då sover hon!

Ha en fin onsdag.
Kramar från Eva-Mari

Snäckskalsdalen. sa...

Älskar höstaster och har några plantor, men i år ville dom sig inte riktigt. Tror att mina hade det lite för torrt där i augusti ett slag. Men jag gläds åt dina i stället! Visst är det en fin växt!
Agneta kram

Erikslundsliv sa...

Fina astrar! Det är ju perfekt att ha några blommor som blommar sent på hösten så inte all blomsterprakt tar slut så fort.
Hos dig verkar det alltid blomma, du har en fin koloni!
Ha det gott i veckan!
Kram, Ann

Cat sa...

Höstastrar ÄR vackra, men inte hos mig :o
Vi hade långa rabatter med dem när vi flyttade in i huset, men eftersom vi bestämde oss för att det var FÖR många rabatter fick de stryka på foten. I bland kan jag ångra det och ibland är det ändå skönt. Nu kan jag ju bestämma själv vilka perenner jag vill ha i de rabatter jag eventuellt gräver ;-)
Ha de bäst. Kram, Catarina

Mejrams! sa...

Visst är det bra att man kan ändra sig. Jag kan bara konstatera att det har jag gjort många gånger. Skogsastern gillar jag verkligen, hade en i min förra trädgård. Kram Merja

Felix sa...

Så många fina höstastrar du har! Jag planterade höstaster för några år sedan, men den överlevde inte vintern. Får kanske göra ett nytt försök, för jag skulle gärna ha mer höstblomning i trädgården, även om vi har en del...

Äppelgurkan smakar gurka, fast ganska söt sådan. Jag hade nog väntat mig mer äppelliknande smak, men det är troligen utseeendet som har gett den sitt namn, eftersom det ser ut som små gula äpplen... Den är mer kompakt i växtsättet än vanlig gurka.
http://www.impecta.se/sv/artiklar/appelgurka.html

Hösthälsningar
Elisabet

Kolonilotta sa...

Hos mig är det bara höstastern kvar som blommar.
Men jag har bara vita och lila.
Men jag tycker inte riktigt om dom! :/
Hoppas ni får en jätte fin dag!
Morgon kramar från mig! ❤

Katta sa...

Ja trenderna vänder ju snabbare i blomstervärlden med och man ändrar ju gärna smak och åsikt om olika blommor därefter. Finns så många blommor jag förut inte kunnat tänka mig att ha men som nu är favoriter och tvärt om, det är ju det som är så roligt med blommor. Pumporna kostar 50:- st. Ha en fin dag, kram Katta

Tittis trädgård sa...

Vackra höstbilder! Jag känner mig lite kluven när det gäller höstastrar. I min förra trädgård hade jag flera stora höstastrar i lila och rosa, de var fantastiska och höll sig snygga och raka. Men här blir de gängliga och taniga och välter lätt omkull. Det beror nog på att det är för mycket skugga här. Så jag har bara den rosa (som du inte gillar) den har jag försökt utrota men den är envis. Skogsastern satte jag förra året, så den har inte hunnit bli så stor ännu. Men den verkar trivas i alla fall.
Ha det fint!
Titti

Änglarum sa...

Hej! jo visst är det så att man ändrar sig med åren,både det ena och det andra :) Astrar är ingen favorit för mig...men smaken är som baken hi hi..i dag har solen tom tittat fram o genast blir man lite piggare.Bloggen står fortfarande lite still hos mig..men ha det gott kram Jessica

Inger Marie sa...

Høst asters har jeg også et litt anstrengt forhold til...kan ikke helt greie denne lilla...
Men det er andre farger også:)
Nå tror jeg vi ser mot første frostnatten hos meg...men fantastiske høstdager vi har med sol og klar,klar himmel,sprakende farger:)

Vilt og vakkert sa...

Heisann! Takk for mange flotte bilder av en plante jeg også har "oppdaga" de siste årene. Kjøpte en blå høstasters til Saga som har stått inne, i dag kom den ut siden den var blitt angrepet av mugg. Håper den klarer seg i kulda og muggen forsvinner.
Ha en fin kveld ;:OD)