Bloggintresserade

fredag 11 september 2015

En vit stad:

Hej alla vänner!

Vi vaknar till smatter på rutan och ännu en dag med regn. Vi tar det lugnt vid frukosten och hoppas på att väderguden ska fatta att vi vill ha fint väder.

Det lugnar ner sig så vi kan gå iväg.
Vi börjar i en saluhall med fisk. Här kan du finna vilken fisk som helst och även äta en god middag fram till 22 på kvällen. 
Kungskrabban är inte så vacker innan den kokats.

 

 Jättehummer

 

 Marulken är inte vidare vacker. Kolla in de blå ögonen.

 


Saluhallen och fisktorget har en lång historia tillbaka i tiden här i Bergen. Det äts mycket fisk och skaldjur, och gott är det Folket har levt på fiske här i långa tider.


I hamnen ligger det ett vackert skepp. Tänk att få se det här med alla segel uppe. Imponerande syn.
 

Det har nu fått sällskap av två mindre skepp.
Det större skeppet kan man boka och fara ut med.Det hade någon gjort på vår dag två för då såg vi det inte.

Vi tar oss vidare genom staden. Det finns så många fina kvarter att gå i. Vi hittar Bergens kortaste gata.
 
 
 


 Runt hörnet där är det ytterligare små korta kvarter. Det är inte lätt att ta sig fram här annat än med apostlahästarna känner vi. 
Men svåra tider ger smarta lösningar. Ni ser de snedställda stenarna i backen. Så mycket lättare det är att gå nerför där.

  


Vi går uppför till toppen på en kulle där vi får utsikt över stan, Den lyser verkligen så vit 

På vår väg ner kommer vi till ett välkänt fenomen även hos oss. Blommor mitt i gatan när man vill att folk ska ta det lugnt. Här kan det knappast gälla bilar utan kanske cyklar,för gående kan väl inte ha för hög fart
Hittade ett finurligt sätt att lägga sten på, i groparna mellan stenhällen. Här snavar ingen.

Det här måste nog vara Bergens smalaste gata då.
Väl nere i de centrala delarna är det dags för ett sent 11 kaffe.

 Det får bli en skillingsbolle. Den heter så för den kostade en skilling när den gjordes första gången. (Vi gav 36 kr för den)

 

 En liten rofylld fontän ser jag medans vi fikade. Det börjar nu avta med regn. Hon som serverade oss sa att i Bergen vänder vädret oftast till lunchtid. Visst stämde det. Vi tar oss till Flöjbanans början

Den tar oss upp på utsiktsberget. 

Där går vi runt och beskådar alla vackra vyer som kan ses därifrån 

Bergen är en ganska så stor stad ser vi.
 
Här är utsikten över där vi bor och Bryggen


 
Här uppe är det fin natur med många stora träd och lite blommor Hundlokan finns här och ett bestånd med vildmorot.Kolla nu servitrisen hade rätt så fin blå himmel vi fått att njuta av.
det bådar gott för resten av em.

Enda sättet att komma ner för oss är att ta banan igen.
Det har blivit en underbar sen eftermiddag och vi slår oss ner i solen med ett varsitt glas vin innan det är dags att gå till Egon och äta middag.


Kvällen blev så fin och vi tar nu snart farväl av staden för att resa vidare med nya upplevelser i morgon efter en god natts sömn.Nu närmar vi oss slutet av resan och det blev inte alls som vi hade planerat. Det får ni veta i  nästa inlägg.
Ha det gott
Kram Meta

13 kommentarer:

Tittis trädgård sa...

Härlig resa du är på, Meta! Jag har jobbat några nätter, så nu måste jag läsa ikapp mig. Dina dagar verkar fyllda av äventyr i det vackra grannlandet:-)
Trevlig helg!
Titti

Hajan sa...

Marulken var allt annat än vacker, har för mig att jag hört den skall vara god.
Eller önskar jag bara det ? Stckars Marulken han var bara för ful.
Vilken trevlig resa ni gjort och gör.

AnitasVäxtkraft sa...

Bergen är fint, gjorde en Norgetur för några år sedan. Vi körde till Geiranger och bodde i en stuga väldigt högt upp och hade utsikt över fjorden, körde vidare till Bergen, Stavanger, Flekkefjord, Kristiansand och ett väldigt mysigt ställe- Kragerö. Norge är fantastiskt!

AnitasVäxtkraft sa...

Bergen är fint, gjorde en Norgetur för några år sedan. Vi körde till Geiranger och bodde i en stuga väldigt högt upp och hade utsikt över fjorden, körde vidare till Bergen, Stavanger, Flekkefjord, Kristiansand och ett väldigt mysigt ställe- Kragerö. Norge är fantastiskt!

Snäckskalsdalen. sa...

Älskar dom här reportagen och jag känner ju så väl igen mig överallt hittills, mina favoritställen på jorden! Och tack för att du förklarade hur det ligger till, att din man är busschaufför, vilket smarrigt arbete han har! Bara åka runt till vackra ställen!
Bergen är en helt underbar stad, det är som om den är min lite grand. Sen jag var litet barn har jag nog varit där vartenda år, åtminstone en gång.
Och den större av båtarna, Statsrad Lehmkuhl, där har vi en tjej i yngre generationen som är kapten på den. Just nu är hon mammaledig och är hemma i Geiranger med man och barn, men annars kör hon omkring den båten! Förstår inte hur hon kan hålla ordning på alla snören och allt annat. Men vacker är den, båten.
Så kul att läsa dina reportage, som sagt var!
Tack och kram!

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Fina bilder, vi börjar bli bortskämda
med det nu. Och så rolig och gå till
en saluhall med fisk, kungskrabba är ju
så gott.
Kramar och fin helg/AM

Cat sa...

Så himla vackert det är i Bergen, så mysigt att gå hos fiskhandlarna sen. Jag skulle nog trivas som fisken i vattnet ;-)
Men vilka smala gator, har de bilarna någon annanstans?
Ha de gott. Kram, Catarina

Erikslundsliv sa...

Det ser så mysigt ut på er resa. Ingen dålig tripp ni är ute på, ni får verkligen uppleva Norge! Vackert i Bergen, det ser idylliskt ut.
Ha en fin avslutning på er fina resa också!
Kram, Ann

HWIT BLOGG sa...

Vilken vacker resa du är på...ser underbart ut! Kul att få "hänga på" och se allt! Näe marulken är väl inte den vackraste om man säger så, undrar om den är god?
Ha det gott!
Kram Titti

Solstrimmor sa...

Bergen är en fin stad... om man bara slapp regnet! Sist jag var i Norge (och Bergen) regnade det dag och natt hela veckan! Nej, fy... stackars de som bor där!

Fina bilder!
En skön söndag önskar jag dig!
Kramar från Eva-Mari

A House With A View sa...

Åh vilken underbar miljö att visas i, ser verkligen fint ut, härlig resa ni är ute på. Charmiga gator och så gott med skaldjur. Låter lite jobbigt med allt regnande dock.

Kramar aka

Anonym sa...

Tack för alla dina fina bilder och dina informerande texter om Bergen! Verkligen en intressant resa!
Ha en bra söndag!

Högagärde sa...

Vilken resa och det är ju så fint med vita hus.

Ha en fin vecka.
Elisabeth