Bloggintresserade

tisdag 30 juli 2013

Rosor och lite till.

Hej mina vänner!
 
Vårt mål den här dagen var en trädgård i Söderfors. Trädgår´n Gå gärna in och titta på deras hemsida, de är specialister på rosor och klematis, 

Innan vi besökte den var vi till Herrgården där vi åt lunch.

Det blev lite olika rätter. Rostbiff,Paj och en enormt stor räckmacka. Hur gott som helst var det.
 
 I taken i värdshuset fanns orginalmålningar kvar ett av rummen var det på svart botten( där var så konstigt ljus så det blev inte många kort)det andra var med ljus botten.
 Efter det var vi beredda att gå till Trägår`n 
Där fanns 500 rosor och 400 klematis och massor av andra perenner det var sååå varmt så det var svårt att bestämma sig men det kom lite rosor med hem.( får ni se sen)Den låg vid vattnet där en fin näckros simmade och där kunde man köpa kaffe och njuta av den fina viken.

Här fanns även detta Brännvinskar som minne av svunna tider. (inte så dumt att plantera blommor där inte)
 1821 började man brygga  brännvin i detta karet. Varje familj fick lämna in viss mängd spannmål för att sedan  hämta ut 4 l brännvin. Detta gjordes för att minska hembränningen men avslutades 1855

 Söderfors är en byggd med mycket gammal historia.  En av de störst bevarade bruken från den tiden i vårt land.Vallonsmederna levde och verkade här, från tidigt1600 talet till  mitten av 1900 talet


Det här är en gata där de bodde ,kikade in lite här och där mycket fina bakgårdar med hus i slaggsten och fint putsade idag, de är nu i privat ägo.

Den här klockan fanns nere vid bruket.
Hade tidigare suttit på kraftverksbyggnaden
Dagsverkskolckan ringdes det i vid 4 tiden på morgonen, på vintern en timme senare. Middagsrast och arbetstidens slut ringdes också in av den här klockan och om det var en eldsvåda ringde den länge.
 Att det är ett mycket gammalt bruk syns inte bara på byggnader utan även på denna trädstubbe vid värdshuset.


Alla byggnader har byggts med slaggsten som ibland putsas utanpå.
Det är sååå vackert De var duktiga arkitekter och arbetare förr.

På vägen ut från Bruket stötte vi på denna byggnad.En kopia av Theseustemplet i Aten. Här var det en Engelsk park tillhörande Herrgården tidigare. I taket inuti Templet finns det fina målningar på trä.
 Jag åker vidare på min resa hemåt. Det blev många stopp innan vi var hemma.


Här stannade vi en stund, Det var så härligt ljummet i luften och inte en enda mygg Det är vi inte vana vid i trakterna runt Dalälven och Gysinge.

Det är några stopp till innan vi är hemma de får jag ta en annan dag.
Ha en härlig dag i regnet.
Kram Meta

3 kommentarer:

Änglarum sa...

Hej Maggan! oj vad mycke ni får uppleva på era turer.. massor av fina smultron ställen av olika slag! äntligen lite välbehövt regn här!kram Jessica

Cat sa...

Vilken härlig utflykt och vilka härliga semesterminnen :) Gamla industrier med sina arbetarbostäder tycker jag är fantastiskt att vi tar oss tid och pengar att restaurera för eftervärlden, samt gör något nytt av det.
Ha de gott. Kram, Catarina

Törnrosa sa...

Så fint du skrivit och fotat från Söderfors. Jag gillar verkligen den plantskolan och Herrgårdens mat, jag också. Och kul med alla andra sevärdheter som du fångat så bra.
Hej från Törnrosa